Prezentare


Testimoniale

,,Rădăcinile educației sunt amare, dar fructul este dulce.’’ - Aristotel

Parafrazându-l pe marele filozof Aristotel, nici drumul de parcurs în cadrul Facultății de Științe Exacte nu e ușor.

Vine cu nopți nedormite pe durata examenelor, zile în care trebuie să te trezești de dimineață, multe exerciții de matematică și teme la informatică ce îți dau bătăi de cap.

Mulți decid să renunțe și să urmeze varianta ușoară a drumului lor în viață.

Dar pentru cei care decid să dea tot ce au mai bun, să muncească și să învețe, la sfârșit vor culege fructele dulci ale unei cariere de succes.

Facultatea pentru mine a fost o aventură. Am participat în cadrul programului Erasmus timp de un an și jumătate în Polonia. A fost o experiență de neuitat, m-a ajutat să îmi înfrunt fricile, să fiu independentă și pe toată durata programului am primit materiale și sfaturi de la profesorii din România pentru a echivala cursurile din programa universitară.

Facultatea mi-a oferit o viziune spre drumul carierei mele și m-a ajutat sa construiesc bazele ei.

Am început facultatea cu gândul să devin profesoară de matematică, dar am ajuns în timp datorită profesorilor buni să înțeleg și informatica, un domeniu care nu îl stăpâneam deloc.

Am început prin Intership-ul Erasmus să lucrez la o multinațională ca și SQL Developer în Varșovia, apoi am fost angajată de o multinațională ca și Data Engineer în Cluj-Napoca, ca mai apoi să îmi găsesc locul potrivit peste hotare și să lucrez la o Bancă Internațională din Malta. Sunt sigură ca asta e doar începutul carierei mele si mai am multe de învățat și de oferit.

Așa că sfatul meu este să nu va dați bătuți. Vă ve-ți bucura mai târziu dacă perseverați și munciți din greu, iar în cadrul UAV, veti beneficia de tot sprijinul și cunoștințele profesorilor.

Emanuela Balaceanu (Promoția 2018, Matematică informatică)

„În calitate de absolvent al Facultății de Științe Exacte din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad,

mărturisesc că este o bucurie să-mi continui carierea profesională și studiul, început ca student și continuat ca și cadru didactic în cadrul acestei Universități.

Fac parte dintr-o echipa tânără, dinamică, cu preocupări continue de perfecționare atât a stilului de predare cât și a curriculei potrivite prezentului. Una din preocupărilor noastre este modernizarea constantă a laboratoarelor, updatarea la prezent și actualizarea curriculei în funcție de dinamica pieței de muncă și de cerințele studenților.

O parte din cea ce sunt este datorată profesorilor mei și a colegilor de facultate cu care am împărtășit pasiunea pentru programare, calculatoare, inclusiv gaming.

Per aspera ad astra (Seneca).

Parafrazând: prin studiu ajungem la performanță.”

Antonio Lupuți (promoția 2016), Asistent Universitar, Universității “Aurel Vlaicu” din Arad


„Datorită pasiunii mele pentru domeniul IT și în special pentru partea de dezvoltare software am ales să studiez la Facultatea de Ştiinţe Exacte, specializarea Informatică din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Dealungul anilor de studenție am avut șansă să întâlnesc profesori deosebiți care m-au ajutat să mă dezvolt și să acumulez cunoștinte importante astfel încât încă din perioada de practică am reușit să obțin un viitor job de programator la o companie IT din Arad.
În momentul de față lucrez pentru o companie multinațională unde mă ocup de software development și securitate web, am șansa să colaborez cu colegi din mai multe țări și să practic lucrurile pentru care m-am pregătit încă din băncile facultății, ceea ce este foarte împlinitor.
Le recomand tuturor tinerilor pasionați de tehnologie să urmeze cursurile Facultății de Ştiinţe Exacte deoarece IT-ul este un domeniu extrem de căutat iar oportunitățile din piață sunt nenumărate.”

Flavius Crișan (promoția 2014 - Licență / 2016 - Master), software developer, Visma Software


„Am absolvit Facultatea de Științe Exacte, specializarea Matematică-Informatică din cadrul Universității Aurel Vlaicu Arad. Am urmat și studiile de masterat – Modelare matematică în cercetare și didactică - din cadrul aceleiași facultăți. Faptul că am dublă specializare m-a ajutat foarte mult în a-mi crea mai multe oportunități.

După absolvirea facultății am predat în învățământul secundar inferior timp de un an.Dar cum viața uneori ne scoate în cale oameni și oportunități nebănuite, am ales să urmez o carieră în programare.

În prezent lucrez ca programator în cadrul companiei multinaționale ”The Access Group”. Gândirea analitică, modelarea matematică, noțiunile de bază ale programării, dobândite în cei cinci ani de studiu mă ajută azi să fac ceea ce îmi place și-mi aduce satisfacții nemăsurate.”

Marcela-Florina Florea (promoția 2015), Programator, The Access Group


„Făcând parte din prima generație de studenți ai Facultății de Științe Exacte din cadrul Universității "Aurel Vlaicu" Arad, totul a fost nou, interesant și dinamic, dar și o provocare cum nu găsești foarte des.

Nu existau materii prăfuite, învechite, ci totul era cu privirea înainte - mereu curioși, atrași de toate tehnologiile de la acea vreme, în egală măsură, atât studenții cât și profesorii.

Profesorii ne-au fost alături, ajutându-ne să ne identificăm preferințele academice, ca mai apoi în anii III - IV ne-am putut concentra pe aceste specializări (rețelistică, programare, baze de date).

Pe lângă informația adunată din materiile studiate, din facultate am rămas cu o deprindere care mi-a fost și îmi este esențiala în parcursul profesional, zi de zi - am învățat cum să învăț ! Fără acest skill, mi-ar fi imposibil sa navighez volumul excepțional de informații, care se schimbă cu o viteză incredibilă din domeniul IT.”

Mihai Anton (promotia 2006), Cloud Architect, SMS-Digital GmbH


„Una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat a fost aceea de a face primii pași în lumea IT-ului. Încă de mic știam ce îmi doresc să fac și domeniul în care să activez.

Mă simt privilegiat pentru absolvirea studiilor la UAV, unde am avut parte de experiențe inedite și memorabile.

Am învățat de la mulți distinși profesori, adevărați pedagogi, care au activat în industria IT-ului, oferind o perspectivă reală și palpabilă asupra domeniului.

Am avut deosebita plăcere și onoare de a-l avea pe domnul profesor Bucerzan Dominic ca dascăl și îndrumător la conferințe științifice internaționale și la lucrarea de disertație. Domnia sa a dus o muncă de pionierat în domeniul IT-ului aici, în Arad.

Totodată, am avut onoarea și plăcerea să-l am ca dascăl și îndrumător, pe domnul profesor Tomescu Lucian, despre care am doar cuvinte de laudă, la fel ca și despre alți nenumărați profesori, care mi-au fost călăuze pe parcursul celor 5 ani.

Deși înființată după revoluție, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, poate să stea cu mândrie alături de alte universități din țară cu o istorie de 70-80 de ani, dacă nu chiar să le și depășească, în ceea ce privește pregătirea cadrelor didactice și a dotărilor din sălile de curs.

Recomand cu caldură universitatea, tuturor celor care își doresc un învățământ de calitate.”

Sorin Miroiu (promotia 2021 - Master), Founder & Senior iOS Developer, Wizlab Systems


„Mă simt onorat că am avut prilejul de-a fi student și masterand la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Pe parcursul acestor ani, am avut ocazia de a deprinde și de a-mi dezvolta cunoștințele legate de bazele programării, fapt ce m-a ajutat în dezvoltarea mea ca viitor programator.

Pot spune că am fost plăcut surprins de implicarea cadrelor didactice în orientarea spre carieră a studenților și a conferințelor organizate în scopul determinării studenților de a realiza publicații, care să îi ajute din punct de vedere profesional.

Datorita acestei implicări, procesul de angajare în domeniul IT a fost foarte ușor și sunt profund recunoscător.

Aș recomanda cu mândrie oricărui viitor student să aleagă aceasta facultate.”

Tudor-Bogdan Goșa (promoția 2019 - Licență / 2021 - Master), Manager de proiect, BAUM Engineering


„Predarea este o chemare specială, deoarece această meserie nu se potrivește oricui, trebuie să ai un minim de iubire față de a împărtăși ceea ce știi cu ceilalți. Ca profesor, cea mai mare responsabilitate este aceea de a le asigura studenţilor sau elevilor bagaje de cunoştinţe academice. Trebuie să îți dorești să inițiezi pe cineva, așa cum au făcut și alții cu tine și să oferi elevilor șansa de a te vedea ca pe un model, acestea mi-au fost zămislite in suflet și in conștiință încă din anii de studenție, pe când eram studentă a Facultății de Științe Exacte, specializarea Matematică-Informatică, urmând apoi studiile de masterat, Modelare matematică în cercetare și didactică, ambele din cadrul Univeristății Aurel Vlaicu din Arad, unde am avut parte de adevărați pedagogi, cadre didcatice care s-au implicat în conturarea carierei mele.

După absolvirea facultății am început să predau în învățământul secundar inferior, iar odată cu obținerea definitivării în învățământ și a finalizării studiilor de masterat, și în învățământul secundar superior.

În anii de studenție, pentru a fi un bun pedagog, am învățat că lucrul cel mai importat, pe care încerc să îl aplic, este: să cunoști elevul dincolo de materia ta, să intri în sufletul lui și să îl pregătești pentru viață.

O amintire frumoasă şi un respect profund tuturor celor care au făcut posibilă împlinirea viselor atâtor generaţii de studenţi!”

Amalia-Diana Neag (promoția 2017-Licență/ 2019-Master), cadru didactic de matematică, Liceul Sfânta Maria


Prezentarea Facultății de Științe Exacte

Facultatea de Ştiinţe Exacte s-a constituit la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, ca urmare a existenţei unui nucleu de cadre didactice de specialitate, organizate în structura Departamentului de Matematică-Informatică. Acest departament avea menirea de a deservi toate facultăţile universităţii, acoperind toate orele de matematică şi informatică din planul de învăţământ.

În anul 2001 s-a înfiinţat Colegiul de Tehnologia Informaţiei. Colegiul a avut patru generaţii de absolvenţi, ultimele două mergând în lichidare datorită desfiinţării formei de învăţământ superior de scurtă durată.

Programul de studii Informatică, forma lungă - 4 ani, s-a înfiinţat în anul universitar 2002-2003, urmând ca în anul 2003 să fie înfiinţata Facultatea de Ştiinţe Exacte cf. HG 693/2003. În anul universitar 2006-2007 se înfiinţează în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte un nou program de studii, şi anume Matematică informatică. Începând din anul universitar 2003-2004, prin achiziţionarea şi amenajarea noului imobil, numit Corpul M, situat în cartierul Micalaca, str. Elena Drăgoi, Facultatea de Ştiinţe Exacte îşi desfăşoară activitatea în condiţii optime în acest spaţiu.

În anul 2009, programul de studii de licenţă Informatică - zi a fost acreditat de către ARACIS.

În anul 2009, prin Hotarare de Senat a fost înfiinţat programul de studii de masterat, în domeniul informatică, cu denumirea „Informatică aplicată în ştiinţe, tehnologie şi economie”. În şedinţa Consiliului ARACIS din data de 17.02.2011, acest program a fost propus spre analiză şi validare.

În anul 2011, programul de studii de licenţă Informatică - ID a fost acreditat de către ARACIS.

În anul 2012 programul de studii de licenţă Matematică-Informatică a fost acreditat de către ARACIS.

În anul 2013, programul de studii de licenţă Informatică aplicată cu predare în limba engleză a fost autorizat de către ARACIS.

In anul 2014 a fost acreditat de catre ARACIS programul de studii de master Modelare matematica in cercetare si didactica, un master international cu predare in limba engleza.

Spaţiile în care se desfăşoară activităţile didactice, de cercetare şi întreg procesul instructiv-educativ al Facultăţii de Ştiinţe Exacte sunt cuprinse în Corpul M de clădire al Universităţii „Aurel Vlaicu” situat în Arad, Str. Elena Dragoi, nr.2- 4. Mai precis, la etajul 1 al acestui imobil. Facultatea de Ştiinţe Exacte dispune de o sală de curs, 6 laboratoare de informatica, 1 laborator de cercetare, o sală de seminar şi biblioteca facultăţii. La acestea se adaugă decanatul, secretariatul şi cabinetele cadrelor didactice.

Toate laboratoarele sunt în reţea şi legate la internet. Compartimentul „Servere” este deservit şi cu ajutorul studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Exacte, aceştia având astfel posibilitatea însuşirii cunoştinţelor de administrare a reţelelor.

Facultatea de Ştiinţe Exacte are o Strategie de cercetare ştiinţifică pe 4 ani, ce se încadrează în strategia cercetării ştiinţifice a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. Facultatea de Ştiinţe Exacte are un plan anual de cercetare-dezvoltare ce cuprinde atât teme de cercetare pentru cadrele didactice cât şi pentru studenţi

Facultatea de Ştiinţe Exacte dispune de un centru de cercetare recunoscut la nivel de universitate, cu denumirea „Modele Matematice şi Sisteme Informatice”.

Personalul didactic şi de cercetare propriu desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică, valorificate prin publicaţii în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, prin comunicări ştiinţifice prezentate la sesiuni ştiinţifice şi simpozioane din ţară şi străinătate, contracte de cercetare, granturi etc.

Începând cu anul 2006, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad organizează din doi în doi ani Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „International Symposium - Research and Education in Innovation Era”, la care Facultatea de Ştiinţe Exacte a avut o contribuţie substanţială prin implicarea tuturor cadrelor didactice în organizarea activităţii secţiunii „Mathematics and Computer Science”.

Comunicările prezentate au fost publicate în volumele „Proceedings of the International Symposium Research and Education in Innovation Era” (2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018).

Analele Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Seria Matematică-Informatică, au fost reorganizate astfel încât în momentul de faţă Facultatea de Ştiinţe Exacte publică revista "Theory and Applications of Mathematics & Computer Science”, ISSN 2067-2764, indexată în baze de date internaţionale.

OFERTA ACADEMICĂ DE STUDII UNIVERSITARE

  • Studii universitare de licenţă (Sistem Bologna, nivel 1, 180 credite / 3 ani)

Domeniul de licență

Programul de studii universitare de licență (IF=învăţământ cu frecvenţă/ultima acreditare)

Nr. credite ECTS

Nr. max. locuri

Matematică

Matematică informatică-IF (acreditat ARACIS în 2019)

180

50

Informatică

Informatică- IF (acreditat ARACIS în 2021)

180

75

Informatică (în limba engleză) -IF (acreditat ARACIS în 2019)

180

75


  • Studii universitare de master (Sistem Bologna, nivel 2, 120 credite/2 ani)

Domeniul de masterat

Programul de studii universitare de masterat/ultima acreditare

Nr. credite ECTS

Nr. max locuri

Informatică

Advanced Studies in Applied Computer Science (English) (acreditat ARACIS în 2019)

120

50

Informatică aplicată în ştiinţe, tehnologie şi economie (acreditat ARACIS în 2019)

120

Matematică

Modelare matematică în știință și tehnologie (acreditat ARACIS în 2020)

120

50