Evenimente 2024
Profesor invitat de la Centre de Mathématiques Appliquées, École Polytechnique, IP Paris
Începând cu 1 iulie 2024, un grup de cadre didactice din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte l-a găzduit pentru trei săptămani pe conf. univ. dr. Beniamin Bogoșel în cadrul unui proiect de mobilitate pentru tineri cercetători din diaspora (MCT-2024-0054). Scopul principal al acestei vizite a fost de a iniţia dezvoltarea unei colaborări științifice viitoare, dar a inclus şi următoarele două prezentări:
Cercetător invitat
Colegul nostru Vlad-Florin Drăgoi a obținut pentru a doua oară o finanțare în calitate de cercetător invitat la Universitatea Jean-Monnet, Saint-Etienne Franța. Deoarece rezultatele avute în colaborare cu colegii din cadrul echipei SESAM, laboratorul Hubert Curien, CNRS au avut impact la nivel internațional, Vlad a fost selecționat printre puținii cercetători ce au avut parte de finanțare acordată de laboratorul francez pentru a petrece un sejur de o lună de zile, în calitate de cercetător român invitat în Franța (10.06.2024-10.07.2024).
Activitățile desfășurate au fost în mare parte legate de subiectul de cercetare comun, mai exact criptografia post-cuantică bazată pe coduri corectoare de erori. La întoarcere, Vlad declara: “Suntem optimiști în legătură cu rezultatele noastre, la sfârșitul sejurului am trimis o lucrare la una ditre cele mai cunoscute conferințe în criptografie.” (CHES https://ches.iacr.org/2024/).
Dacă rezultatele științifice sunt pe măsura așteptărilor, la fel sunt și cele legate de proiecte de cercetare și colaborări viitoare. Vlad împreună cu P-L. Cayrel au câștigat un proiect de mobilitate extinsă între Université Jean Monnet, Saint-Etienne, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Czech Technical University in Prague. Mai mult, acest demers face parte dintr-o amplă acțiune de schimb de experiențe și colaborări între UAV și UJM. Cei doi cercetători discută activ în vederea unui proiect european în cadrul Pilar II Cluster 3 Horizon European program.
Curs festiv – promoția 2024
30 mai – o zi încărcată de emoții, în care absolvenții Facultății de Științe Exacte au participat la cursul festiv alături de profesori, părinți, prieteni și invitați.
Concursul de matematică și informatică Caius Iacob – Ediția a XIV-a
În luna mai, ca în fiecare an, Facultatea de Științe Exacte a organizat Concursul de matematică și informatică Caius Iacob. Au participat la această ediție aproape 300 de elevi de la 21 de licee din Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin precum și un grup de elevi din Vârșeț (Serbia).
Premierea s-a desfășurat în sala de festivități a universității în prezența d-lui rector conf.univ.dr. Teodor Cilan și a numeroase cadre didactice. S-au acordat peste 90 de premii și de asemenea mențiuni. Au fost acordate diplome profesorilor care au propus subiecte și profesorilor coordonatori.
Despre teoria cuantică
În 14 mai 2024, la Colegiul Național Preprandia „Dimitrie Țichindeal” a avut loc o manifestare științifică interdisciplinară cu participarea colegului nostru de la Facultatea de Științe Exacte, prof.dr.habil. Adrian Palcu. La inițiativa unui dascăl al presigiosului colegiu arădean, dr.Cristian Bocancea (pofesor de filosofie) a fost organizată conferința „Filosofia fizicii” care a antrenat elevii claselor terminale ale colegiului, precum și cadrele didactice interesate de problemele interdisciplinare abordate. Dialogul invitatului cu moderatorul a vizat o paletă de teme mult mai largă decât o anunța titlul, trecând de la interpretarea (filosofică a) teoriei cuantice până la argumentele unor ramuri sofisticate ale matematicii care o susțin, de la conceptele abstracte care alcătuiesc paradigma acestei teorii până la aspecte concrete de construcție a computerului cuantic. Participarea numeroasă, precum și întrebările puse de elevi în dialogul ce a urmat prelegerii, ne conving că întâlnirea a fost un real succes pentru toți cei implicați și ea a răspuns unei reale nevoi de cunoaștere, unei curiozități științifice specifice vârstei și unei deschideri spre contactul cu cele mai actuale tematici din științele exacte contemporane.
Mobilitate Erasmus+
La începutul lunii mai, prof.dr. Mariana Nagy și conf.dr. Vlad Drăgoi au fost în Croația la Universitatea din Rijeka, Facultatea de Inginerie, în cadrul programului de mobilități de predare Erasmus+.