Oferta educaționalăIntroducere

Tehnologia informației devine în mod clar omniprezentă în aproape toate domeniile vieții noastre de zi cu zi. Cu toate acestea, pentru ca acesta să funcționeze fără probleme necesită profesioniști care stăpânesc abilități specifice acestui domeniu special de cunoaștere. Acesta este punctul în care Facultatea de Științe Exacte a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad face diferența, oferind un mediu adecvat atât pentru dezvoltarea abilităților teoretice, cât și a celor practice / aplicate pentru studenții interesați de matematică și informatică.

Personalul didactic / de cercetare

Facultatea de Științe Exacte a fost înființată la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, ca urmare a existenței unui nucleu de profesori specializați, organizat în structura Departamentului de Matematică-Informatică.

Profesori cu o vastă experiență didactică în România, SUA, Franța, Anglia, Emiratele Arabe Unite și Ungaria, precum și profesori tineri și motivați sunt aici pentru a vă face să înțelegeți știința calculatoarelor. Programele noastre de predare și învățare sunt concepute pe baza experiențelor / abilităților internaționale ale colegilor noștri în programele de management educațional, precum și a unei consultări aprofundate și a colaborării cu principalii actori economici din regiunea noastră.

O altă direcție crucială a echipei noastre este partea de cercetare. La Facultatea de Științe Exacte exista un nucleu cercetători implicați în mai multe proiecte de cercetare naționale și internaționale. Cu o experiență solidă în domeniul științei calculatoarelor, doctorate în Anglia, Belgia, Franța, SUA și experiență de cercetare în laboratoare și universități bine-cunoscute, de exemplu, LITIS, INRIA, Hubert Curien - Franța, King's College - Anglia, Los Alamos National Lab, Rose Cercetare, Washington State University - SUA, College of Information Technology - Emiratele Arabe Unite, am dezvoltat echipe de cercetare care interacționează zilnic cu studenții. Seminarul științific al studenților este unul dintre cele mai ilustrative exemple, în care studenții alături de profesori descoperă cele mai recente progrese de cercetare în domenii precum teoria informației, criptografie, inteligență artificială, Quantum computing. Unii studenți participă la acest proces prin dezvoltarea de software și mici proiecte de cercetare care sunt prezentate la nivel național și internațional, în cadrul studenților sau conferințe de cercetare.

Internaționalizare

Studenții noștri sunt implicați în mai multe proiecte și colaborări internaționale, cea mai relevantă fiind ERASMUS. În fiecare an, studenții de la facultatea noastră schimbă un semestru/an în universități din Europa, de exemplu, Portugalia, Spania, Franța etc. De asemenea, personalul nostru academic are mai multe colaborări cu universități, în special în Europa, unde sunt invitați cercetători/profesori. Programul nostru de limba engleză a atras studenți din diferite regiuni ale României, precum și studenți din străinătate, de exemplu, Anglia, Spania etc.

Programe de studiu

La nivel de licență

• Informatică

• Informatică (în limba engleză)

Diploma de licență în Informatică de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad acoperă cea mai mare zonă de tehnologii ale informației și comunicațiilor. Oricine dorește să învețe informatică este binevenit, indiferent de experiența sau experiența în domeniu. Susținem toți studenții dornici să se recalifice și să găsească locuri de muncă mai bune în domeniu. Accentul nu se pune doar pe programare, ci și pe modul în care înveți să găsești un model matematic al proceselor din lumea reală și cum să proiectezi lumea reală prin cod, Internetul obiectelor, rețele, mecanisme de securitate cibernetică, inteligență artificială, mașină învățare și extragere de date. Veți afla totul despre statisticile din spatele platformelor de socializare, bazelor de date, geometria de calcul, sistemele de operare și multe altele. Despre limbajele de programare, veți învăța programarea front-end și back-end (SQL Server; C # .Net, JAVA, TypeScript, JQuery, CSS, HTML, React, JavaScript, Angular, Android Studio și programare mobilă și alte instrumente specializate). Informatica este utilizată în toate domeniile societății moderne și, prin urmare, studiile în informatică îți deschid sute de perspective de muncă remarcabile.

Matematică informatică

Programul de licență Matematică informatică este un program cu dublă specializare care acoperă o gamă largă de discipline de matematică precum Logică, Analiză matematică, Ecuații diferențiale, Statistică matematică, etc., dar și discipline de informatică dintre cele amintite mai sus. Sunt multe motive pentru care poti alege să urmezi acest program de studii, dar cel mai evident este probabil, acela că îți place să rezolvi probleme, iar această abilitate poate fi dezvoltată și folosită în formarea unei cariere de succes! Și pentru că matematica dezvoltă în general gândirea logică și analitică și ajută la gestionarea într-un mod eficient a informațiilor, experții în matematică și informatică sunt tot mai căutați și în alte sectoare de activitate care se bazează pe dezvoltarea tehnologiei, dar și în sectorul economic, în sectorul bancar sau în statistică.

Oportunitate de locuri de muncă

Diploma de licență oferă acces la diferite posibilități în carieră:

• să aplici pentru anumite locuri de muncă din domeniu: programatori, inginer software, administrator de rețea de calculatoare, manager de baze de date, manager de sistem de informații, analist de date;

•să aplici pentru anumite locuri de muncă din domenii conexe: institute de statistică, sistemul bancar

• să urmezi un program de master în informatică/matematică și să te angajezi în proiecte de cercetare.

• să devii profesor de matematică sau informatică (disciplinele modulului psihopedagogic necesar pentru a preda în învățământ fiind cuprinse în planul de învățământ ca discipline facultative).

La nivel de master

• Informatică aplicată în științe, tehnologie și economie

• Studii avansate de informatică aplicată (în limba engleză)

Programele de master în domeniul Informatică extind experiența studenților în domeniile esențiale ale informaticii și introduc cele mai recente studii în domeniu. Studenții au posibilitatea de a începe activități de cercetare în discipline de calcul.

Modelare matematică în știință și tehnologie (în limba engleză)

Programul de studii de master în domeniul Matematică are ca misiune creșterea capacității de aplicare a aparatului matematic în domenii de științe ale naturii, inginerești și economice dar și implicarea studenților activități de cercetare.

Opțiuni de carieră

Absolvenții de master își pot asuma roluri de conducere în organizațiile de tip (information and communication technologies) ICT sau pentru a conduce proiecte TIC în organizații publice și companii private. Piața locurilor de muncă în domeniul TIC continuă să crească în partea de vest a României, prin urmare așteptările sunt promițătoare.

De asemenea, masterul permite absolvenților să aplice pentru programe de doctorat în informatică/matematică și domenii conexe. Cunoștințele dobândite în timpul acestor programe constituie un atu solid pentru o carieră didactică de succes.