Evenimente 2024

Curs festiv – promoția 2024

30 mai – o zi încărcată de emoții, în care absolvenții Facultății de Științe Exacte au participat la cursul festiv alături de profesori, părinți, prieteni și invitați.

Concursul de matematică și informatică Caius Iacob – Ediția a XIV-a

La începutul lunii mai, ca în fiecare an, Facultatea de Științe Exacte a organizat Concursul de matematică și informatică Caius Iacob. Au participat la această ediție aproape 300 de elevi de la 21 de licee din Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin precum și un grup de elevi din Vârșeț (Serbia).

Premierea s-a desfășurat în sala de festivități a universității în prezența dl rector conf.univ.dr. Teodor Cilan și a numeroase cadre didactice. S-au acordat peste 90 de premii și de asemenea mențiuni. Au fost acordate diplome profesorilor care au propus subiecte și profesorilor coordonatori.

Despre teoria cuantică

În 14 mai 2024, la Colegiul Național Preprandia „Dimitrie Țichindeal” a avut loc o manifestare științifică interdisciplinară cu participarea colegului nostru de la Facultatea de Științe Exacte, prof.dr.habil. Adrian Palcu. La inițiativa unui dascăl al presigiosului colegiu arădean, dr.Cristian Bocancea (pofesor de filosofie) a fost organizată conferința „Filosofia fizicii” care a antrenat elevii claselor terminale ale colegiului, precum și cadrele didactice interesate de problemele interdisciplinare abordate. Dialogul invitatului cu moderatorul a vizat o paletă de teme mult mai largă decât o anunța titlul, trecând de la interpretarea (filosofică a) teoriei cuantice până la argumentele unor ramuri sofisticate ale matematicii care o susțin, de la conceptele abstracte care alcătuiesc paradigma acestei teorii până la aspecte concrete de construcție a computerului cuantic. Participarea numeroasă, precum și întrebările puse de elevi în dialogul ce a urmat prelegerii, ne conving că întâlnirea a fost un real succes pentru toți cei implicați și ea a răspuns unei reale nevoi de cunoaștere, unei curiozități științifice specifice vârstei și unei deschideri spre contactul cu cele mai actuale tematici din științele exacte contemporane.

Mobilitate Erasmus+

La începutul lunii mai, prof.dr. Mariana Nagy și conf.dr. Vlad Drăgoi au fost în Croația la Universitatea din Rijeka, Facultatea de Inginerie, în cadrul programului de mobilități de predare Erasmus+.