Evenimente 2019
Conferința internațională a studenților "StudMath-IT" 2019
La Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad, s-a încheiat Conferința internațională a studenților StudMath-IT, ediția 2019. Conferința s-a desfășurat în perioada 20-22 noiembrie, pe trei secțiuni: Matematică, Informatică (studenți) și Informatică (masteranzi și doctoranzi).
Au participat studenți din Republica Moldova, Serbia, Ungaria și România - Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Oradea, Petroșani, București și Arad. Comitetul științific international a apreciat lucrările prezentate și a acordat premii pentru cele mai bune lucrări din cele trei secțiuni.
În Editura Universității “Aurel Vlaicu” s-a publicat broșura cu rezumatele lucrărilor. În perioada următoare, participanții vor trimite lucrările in extenso. După recenzare, cele mai bune lucrări vor fi publicate într-un volum de proceedings cu ISBN, în aceeași editură
Hack4Arad
Hack4Arad este primul hackathon desfășurat la Arad, organizat de Primăria Municipiului Arad în colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu” cu scopul de a rezolva probleme pentru Arad. Evenimentul a avut loc la Universitatea “Aurel Vlaicu” și s-a desfășurat non-stop, timp de două zile și o noapte sub forma unei sesiuni de coding maraton. Mai multe informații
Noaptea cercetătorilor europeni
Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.
În 27 septembrie 2019, la Noaptea Cercetătorilor Europeni, care s-a desfășurat la Atrium Mall Arad, Facultatea de Științe Exacte a promovat știința, cercetarea și inovarea publicului larg, prin activitățile: „Aplicaţii informatice pentru tehnologii necesare nevăzătorilor”, „Nanoarhitecturi de inspirație biologică pentru circuite integrate” – coordonate de lect. Drăgoi Vlad, Lect. Cowell Simon și prof. univ. dr. Nagy Mariana.
Parada absolvenților
În după-amiaza zilei de joi, 20 iunie, în Parcul Eminescu s-a desfășurat parada studenților Universității ”Aurel Vlaicu”. Studenții și cadrele didactice ale Facultății de Științe Exacte au defilat alături de studenții și cadrele didactice ale celorlalte opt facultăți a universității de stat arădene, însoțiți de către Senatul UAV și de autoritățile locale. După discursurile tradiționale, evenimentul s-a încheiat în ritmuri de fanfară și cu o retragere cu torțe a soldaților Batalionului 191 Infanterie ”Radu Golescu” din Cetatea Aradului.
Curs festiv – promoția 2019
In 9 mai a avut loc Cursul festiv, ceremonie festivă dedicată studenților absolvenți ai Facultății de Științe Exacte – promoția 2019. Moment emoționant, la care au participat absolvenții celor trei programe de licență și absolvenții celor două programe de masterat alături de reprezentanți ai conducerii Universității, cadrele didactice ale facultății dar și o mulțime de invitați.
ISREIE
În cadrul celei de a VIII-a Conferințe „International Symposium Research and Education in an Innovation Era ” – ISREIE 2019, organizată de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, cele două secțiuni ale Facultății de Științe Exacte au fost deosebit de interesante. Cadrele didactice ale facultății și invitați din țară și străinătate au dezbătut teme importante de cercetare din domeniul matematicii și informaticii.
Concursul Caius Iacob -ediția a XI-a
În zilele de 10 și 11 mai 2019, Facultatea de Științe Exacte a organizat a XI-a ediție a Concursul internațional de matematică și informatică “Caius Iacob”.
Evenimentul de premiere s-a desfășurat în data de 21 mai, în prezența d-nei rector prof. univ. dr. Ramona Lile, a profesorilor invitați de la Universitatea Kodolányi János din Ungaria și a cadrelor didactice organizatoare, când au fost premiați cei mai buni dintre cei aproape 240 de elevi participanți. Premiile s-au acordat cu ajutorul firmelor BB Computer si Ranking Coach, precum și cu sprijinul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad.
Studenți ai FSE la Sibiu
Facultatea de Științe Exacte a reprezentat Universitatea „Aurel Vlaicu" la Sibiu, la conferința internațională a studenților. Alături de participanți din Italia, Rusia, Ucraina, Serbia, Germania și Romània, studenții de la „Exacte" au prezentat lucrări valoroase recompensate cu diplome. Felicitări echipei coordonate de lector dr. Crina Bejan: Claudia Cauca, Roland Meszaroș, Victoria Sărăteanu, Paula Ioana Barna, Andrei Torok, Maria-Alexandra Bogdan, Gros Bogdan-George, Lestyan Emanuel Andrei, Puț Ionel Alexandru, Groza Estera și Rebeca Pui.
Concursul de matematică Ioan Aron
UAV a fost partener la Concursul de matematică Ioan Aron, ediția a III-a, organizat de Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal, Colegiul Național Vasile Goldiș și Inspectoratul Școlar Județean Arad în perioada 12-13 aprilie 2019. Concursul se adresează elevilor din clasele III-VIII și are un caracter regional prin participarea județelor Arad, Timiș, Caraș, Hunedoara și Bihor.
Cu ocazia deschiderii festive, în Sala de conferințe a UAV au fost premiați câștigătorii fazei județene a concursului. A doua zi a avut loc concursul propriu-zis în sălile de clasă a școlii organizatoare, urmat de festivitatea de premiere în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad.
Subiectele au fost pregătite de profesori din cele 5 județe participante. Corectitudinea și ținuta academică a concursului au fost girate de Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad. Punctajele mari obținute pentru lucrările scrise demonstrează nivelul ridicat al cunoștințelor elevilor, munca depusă de elevi și profesorii care i-au pregătit alături de sprijinul primit din partea părinților.
Blochain
Despre Blockchain Technology – în conferință la UAV
Facultatea de Științe Exacte în colaborare cu IT Arad, organizează sub egida Digital Cities Challenge un ciclu de conferințe pe tema tehnologiilor blockchain. Prima conferință a fost susținută de lector dr. Cristian Cira de la Universitatea de Vest din Timișoara. Au fost atinse aspecte generale și principii ale tehnologiei blockchain, urmând ca viitoarele prezentări să se axeze pe subiecte tehnice și tehnologige. La conferință au participat 30 de persoane – studenți, cadre didactice, membrii IT Arad și angajați a mai multor firme de IT. Conferința s-a încheiat printr-o sesiune consistentă de Q & A, dovedind interesul deosebit pentru tematica abordată.
Introducere în Teoria cuantică
În data de 6 februarie 2019, la Facultatea de Științe Exacte a început ciclul de conferințe: Inițiere în Teoria cuantică. Conferințele sunt susținute de prof.dr.habil. Adrian Palcu și se adresează tuturor cadrelor didactice interesate de subiect. La prima prezentare, au participat 15 cadre didactice din cadrul Departamentului de Matematică-Informatică, a Departamentului de Științe Inginerești precum si un visiting professor din Taiwan.