Evenimente 2021

Conferința internațională a studenților "StudMath-IT" 2021

Conferința internațională a studenților StudMath-IT, ediția 2021 s-a desfășurat în sistem hibrid, în perioada 18-19 noiembrie.

Conferința a avut în acest an o structură nouă. Pe lângă cele trei sesiuni paralele de prezentare a lucrărilor studențești din domeniile matematică, informatică și aplicații ale acestora, conferința a cuprins sesiunea „Corporate Presentation” în care reprezentanții unor firme din domeniul IT au avut posibilitatea să prezinte direct studenților ofertele proprii de internship și să răspundă la întrebările acestora, precum și un workshop de „Scientific Writing” dedicat studenților.

Au participat studenți din Republica Moldova, India, Algeria și România - Cluj-Napoca și Arad. Comitetul științific internațional a apreciat lucrările prezentate și a acordat premii pentru cele mai bune lucrări din cele trei secțiuni.

În Editura Universității “Aurel Vlaicu” s-a publicat broșura cu rezumatele lucrărilor. În perioada următoare, participanții vor trimite lucrările în extenso. După recenzare, cele mai bune lucrări vor fi publicate într-un volum de proceedings cu ISBN, în aceeași editură.

Noaptea cercetătorilor europeni

Pe 24 septembrie, la Atrium Mall Arad, s-a desfășurat cel mai captivant eveniment al toamnei, în cadrul căruia pasionații de știință s-au întâlnit cu cercetătorii. Facultatea de Științe Exacte a promovat știința, cercetarea și inovarea prin patru proiecte:

LED Cube

Proiectul prezintă un cub care constă din 64 de diode de tip LED, pentru fiecare LED în parte sunt necesare 2 fire (128 total), care alimentează și controlează LED-ul. Acestea sunt conectate la o plăcută microcontroller Arduino. Prin multiplexare au fost reduse numărul de fire de la 128 la 20. Acest proiect este la scală mică, posibitățiile de extindere în dimensiune necesită un număr mai mare de LED-uri, un proiect asemănător constă din 32 768 de LED-uri. Această realizare oferă posibilitatea unei vizualizări tridimensionale în care fiecare LED ar corespunde unui voxel.

Braț Bionic

Lucrarea prezintă un braț bionic care a fost proiectat și printat la o imprimantă 3D. O aplicație a fost realizată pentru a permite transmiterea comenzilor de pe un telefon mobil. Bineînțeles realizările în acest domeniu sunt mult mai complexe oferind o complexitate de funcțiuni în domeniul protezelor.

Detecție si recunoaștere facială

O aplicație prezentată pe un laptop, care detectează și recunoaște fete cu posibilitatea de a actualiza baza de date. Programul este realizat în Java folosind librăria OpenCV pentru detecția de fețe. Partea de recunoaștere a feței este realizat prin implementarea sub formă de cod a tehnicii Principal Component Analysis.

A.I. – Alfred

Această lucrare este o combinație între design și inovație. Lucrarea depictează împărțirea creierului în cele două emisfere. Emisfera creativă, care se ocupă cu procesarea muzicii, recunoaștere facială, emoții, gândirea holistică, ..., este prezentată printr-o emisferă de creier pictată prin tehnica Acrylic Pouring. Emisfera analitică, care se ocupă cu gândirea convergentă, calculată, liniară, obiectivă este prezentată printr-o rețea de diode de tip LED. Această rețea de LED-uri este construită pe baza conceptului de charlieplexing, o ramură asemănătoare cu multiplexarea. Întregul dispozitiv este controlat printr-un microprocesor Raspberry PI. Dispozitivul are o inteligența artificială, numită Alfred. Comunicarea este realizată printr-un microfon și o boxă conectată la Raspberry PI.

Curs festiv

Cursul festiv al promoției 2021 a Facultății de Științe Exacte s-a desfășurat în aer liber, într-un cadru plăcut și relaxant. Alături de absolvenții celor trei programe de licență și două programe de master care au fost protagoniștii acestui eveniment, s-au aflat reprezentanți ai conducerii Universității, cadre didactice și invitați.

Aproape de învățământul preuniversitar

Tradiționala colaborare dintre Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad și Departamentul de Matematică-Informatică al Facultății de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad s-a materializat în 14 iunie 2021, prin desfășurarea cursului de teoria probabilităților susținut de prof.univ.dr. Sorin Nădăban și adresat elevilor de clasa a X-a.

https://www.facebook.com/ColegiulNationalMoiseNicoaraArad/posts/1400577763642931